Historie

De geschiedenis van tennisverenging De Return (v/h tennisvereniging SDO)

Tennisvereniging SDO vierde het 10-jarig jubileum op 30 maart 2002..
Eén van de oprichters - Geert van Oosten - schreef destijds in het jubileumnummer een terugblik over de eerste 10 jaar. Een groot gedeelte van dit artikel nemen we hieronder over, omdat het een goede indruk geeft over het reilen en zeilen van onze vereniging in de afgelopen periode:

"In 1991 werd ik door Arie Aardema, destijds voorzitter van de korfbalvereniging SDO, gevraagd of ik tezamen met andere leden een werkgroep wilde vormen. De werkgroep zou bestaan uit bestuursleden van de korfbalvereniging en mensen, van wie men dacht dat ze wel belangstelling voor tennis zouden hebben. En zo begon het balletje te rollen.

Eerst maar eens kijken of er wel belangstelling was. En dat bleek. Zo'n 130 personen wilden t.z.t. wel een balletjes slaan. De doelgroep was er! Nu nog praten over de banen (kunstgras, gravel), de plaats van de banen en natuurlijk … de centen.

De firma Ubink zou twee gravelbanen aanleggen; voor de tennisbanen zou een "bosje" gekapt en een gedeelte van het talud weggehaald worden en de RABO-bank in Sleen en de gemeente Sleen werd gevraagd om medefinancier te worden.

Langzamerhand kregen de plannen vorm en werd het tijd om potentiële leden voor de tweede keer op een vergadering bij elkaar te roepen. Vele potentiële leden werden echte leden en gaven fiat aan de werkgroep om een vereniging op te richten De werkgroep werd opgeheven (met dank aan de korfbalvereniging!) en het eerste bestuur kon aan de slag.

Op 26 april 1992, de "verjaardag" van de korfbalvereniging werd de tv SDO (als onderdeel van de OMNI-vereniging SDO) opgericht en werden de beide banen geopend.
Schoonoord was een vereniging rijker!!
De eerste jaren waren we medegebruiker van de voorzieningen (clubhuis, toiletten) van de korfbal, maar om één of andere reden kwamen de tennissers slechts om te tennissen en niet om gebruik te maken van het clubhuis van de korfbalvereniging.
We besloten uit eigen financiën een blokhut neer te zetten. De leden konden nu tijdens de lessen, tijdens een toernooi en bij de clubavonden dichter bij de baan plaatsnemen en het bijkomende voordeel was, dat de inkomsten door verkopen stegen.

Weer enkele jaren later hebben we een baanverlichting aangeschaft. Het was werkelijk geen doen, dat je in april of september het "wedstrijdje" om acht uur moest afbreken omdat je geen bal meer kon zien. De gemeente verschafte ons een groot deel van de financiën voor deze klus. Via zelfwerkzaamheden en alweer een portie eigen vermogen werd de baanverlichting gerealiseerd. We konden 's avonds tot elf uur tennissen (en op toernooitjes en andere festiviteiten zelfs tot in de kleine uurtjes).


De laatste grote klus die we uitvoerden in de eerste tien jaar was het plaatsen van het nieuwe clubgebouw aan de lange zijde van de baan. Door zelfwerkzaamheid en zelffinanciering (ca. ƒ 25.000) hebben we de aantrekkelijkheid van onze locatie vergroot. Dit clubhuis kreeg bij de opening de naam 'het Theehuisje'

Tot zo ver de informatie over de eerste 10 jaar.

Natuurlijk heeft de tijd de laatste jaren niet stilgestaan en hebben we allerlei verbeteringen aangebracht.
In de eerste 'groene' blokhut zijn inmiddels een berging en een dames- en herentoilet aangebracht. Bovendien hebben we een gedeelte van het terras overkapt, zodat we bij een klein buitje niet meteen in het Theehuisje hoeven te vertoeven. Bij lage temperaturen zorgen de terrasverwarmers voor een aangenaam verblijf op ons terras.

Ook in de naamgeving van de club was er een verandering.
Na 13 jaar TV SDO wilden we graag onder een andere naam verder gaan. Tom Hoving was de bedenker van de nieuwe naam van onze vereniging: TV DE RETURN.
Tijdens de feestavond op 12 november 2005 werden de naam en het nieuwe logo van de vereniging gepresenteerd en bovendien konden de aanwezige leden voor het eerst kijken naar de website van de TV De Return.